GÜVENLİ İNTERNET

Her gün, her saat dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir kuruluşa çeşitli yollardan saldırılar gerçekleşiyor. Günümüzde ise fiziksel saldırılar yerini internet üzerinden gerçekleşen saldırılara bıraktı. Biz bu saldırıları siber saldırılar olarak adlandırıyoruz. Siber saldırılar kuruluşların,devletin, internet sayfalarına,bilgisayarlarına veya kişisel hesaplarına yapılan sanal saldırılardır. Saldırının önüne geçilememesi durumunda kişinin özel bilgilerine ulaşılabilir, internet sitelerine erişim engellenebilir, maddi ve itibari zararlara yol açabilir. Saldırılar da kendi içerisinde üçe ayrılıyor. İlk grup kendi fikirlerini,düşünceleri ortaya koymak için, ikinci grup kişisel hesaplara, şifrelere ulaşmak için, üçüncü grup devlete bağlı uluslararası istihbarat alımları için saldırılar gerçekleştiriyor. Saldırılar siber olarak adlandırılsa da artık tamamen akıllılaşan dünyamızda bulaşan virüsler hayatı da etkileyebilir düzeyde.

Ddos(Distributed Denial of Service) denen saldırılar tek bir kaynağın aksine saldırının şiddetini arttırabilmek amacı ile çok fazla kaynaktan tek bir hedefe odaklanır. Çok fazla kaynak gerektiği için çeşitli yollar ile insanların internete bağlanabilen ürünlerine erişip onları da saldırının bir parçası haline getirebiliyorlar.Şimdiye kadar herhangi bir siber saldırı ile karşılaşmamış olabilirsiniz.Ama sizin haberiniz dahi olmadan  akıllı ürünlerinizi ele geçirmiş, onları bazı saldırılar için kullanmış olabilirler.

Artık, günde 1 milyondan fazla siber saldırının gerçekleştiği bir zamanda yaşıyoruz. Ama maalesef siber güvenlik, siber saldırılar kadar sıradanlaşamadı henüz. 2017, bazı istatistiklerine göre;

  • Küresel kuruluşların yalnızca %38 i bir siber saldırıya karşı hazır olduklarını iddia ediyor.
  • 2020’de veri ihlalinin ortalama maliyeti 150 milyon doları aşacak.
  • 2020’ye kadar hedef insan sayısı 4 milyara ulaşacak. 

Ve maalesef ki gelecekte bizi şirketlere,kurumlara değil kişilere yapılan saldırılar bekliyor. Bu yüzden dünya bir takım önlemler almaya çoktan başladı.Ülkemizde de Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi kamu personellerine olası siber saldırılar için eğitim veriyor,tatbikatlar yaptırıyor.Çocuklara da bu konuda özel eğitimler veriliyor. Biz de elimizden geldiğince kendimizi,bize ait bilgilerimizi korumalıyız.

Öncelikle her gün kullandığınız,bilgilerinizi paylaştığınız hesaplarınıza,kişisel bilgisayarlarınıza sadece size ait olan,özgün şifreler oluşturun. Şifreleriniz sayı,harf ve sembol içermeli,böylece ulaşımı da kolay olmayacaktır. Ücretsiz belgeler,filmler,diziler,müzikler indirdiğiniz sitelere pek güvenmeyin. Tanımadığınız adreslerden gelen maillerdeki uzantıları açmayın. Bilmediğiniz,güveliği olmayan uygulamaları kullanmayın.

Güvenliğiniz her şeyden önemlidir.Tedbirinizi elinizden bırakmayın.

Leave A Comment