HERKESİN BİLGİSİ : BÜYÜK VERİ

Bir kıyafete ihtiyacınız var ve bu kıyafet için bir alışveriş sitesinde küçük bir gezinti yaptınız.Sonra başka bir işiniz için başka bir sayfadan başka bir konuyla ilgileniyorsunuz.Şansa bakın ki sayfanın reklam panosunda sizin biraz önce girmiş olduğunuz alışveriş sitesinin reklamı var.Hatta o kadar şanslısınız ki tam da istediğiniz kıyafetin reklamı yapılıyor.Evet,tabi ki de hiç bir şey şans eseri gerçekleşmiyor.Sizin arama geçmişinizden verilerinize ulaşıyorlar,bu verileri kullanarak farklı alternatiflerle tekrar tekrar karşınıza çıkarıyorlar.Bu şekilde o kıyafeti hatırlayıp,yeniden düşünmenize ve belki de o ürünü satın almanızı sağlıyorlar. Bu sadece küçük bir örnek.Artık tüketicinin bilgilerine ulaşmak için oldukça kullanışlı yollar var ve en kapsamlı olanı da şüphesiz ‘big data’ da denilen büyük veridir.Peki nedir bu büyük veri?

Büyük veri,sosyal medya paylaşımları,ağ günlükleri,bloglar,fotoğraf,video,log dosyaları vb. gibi değişik kaynaklardan toplanan tüm verinin,anlamlı ve işlenebilir haline dönüştürülmüş biçimine denir. Eskilerde çoğunluğu pek de kullanılmayan,yapısal veri yığını olduğu düşünülüyordu.Fakat son dönemlerde bu yığının içerisinden oldukça kullanışlı veriler elde edilip,çok iyi bir şekilde değerlendirildi ve bu mit yıkılmış oldu.Büyük veri üste de vermiş olduğumuz örnekte görüldüğü gibi stratejik kararlar alınmasında,risk yönetiminde,yeni fikirler oluşumunda çok önemli ve kullanışlı bir sistemdir.Hemen hemen her alanda kullanılmaya uygun büyük verinin beş ana bileşeni bulunmaktadır.Bunlar büyüklük,çeşitlilik,hız,doğrulama ve değerdir.

IDC istatistiklerine göre 2020’de ulaşılacak veri miktarı,2009 yılının 44 katı olacak.Bu bilgi bugün büyük veri olarak adlandırdığımız verinin artık devasa boyutlara ulaşacağı sonucuna varmamızı sağlıyor.Diğer yandan verilerin %80’i yapısal değil ve her yeni teknoloji,yeni bir çeşitlilik getiriyor. Verinin dilinin de çeşitliliği söz konusu olunca verilerin birbirlerine dönüştürülmesi gerekiyor.Bir diğer etken veri artışı çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.Bu da sonuca ulaşmak,algoritma oluşturmak ve uygulamaya geçmeniz için oldukça az zamanınız var demektir.Bunun yanı sıra, verinin akışı sırasında güvenli de olması gerekir.Akış sırasında doğru katmanlardan,gerekli güvenliğin sağlanması, verinin gizli kalması gerekmektedir. Son olarak en önemli bileşen ise değer yaratıyor olabilmesidir.Araştırma sonucunda, analizlerinizde en doğru kararı verip kuruma artı değer katabilmelidir.

Yükselen trend kendine yeni bir meslek de oluşturmuş bile; Veri bilimci.Günümüzde, verinin büyüklüğü eldeki imkanlarla bilgiyi analiz etmeye yeterli olmadığı için,şirketler veri bilimcilere ihtiyaç duyuyorlar.Veri büyümeye devam ettikçe veri bilimcilerine ihtiyaç da çığ gibi büyümeye devam ediyor.Bu mesleğin geleceğin mesleklerinden biri olduğunu tahmin etmek zor değil.

Teknoloji büyük veri üzerinde şekillenmeye devam ettiği süre boyunca bizlerde tüm hareketlerimizle büyük veriyi şekillendirmeye devam edeceğiz.Gelecek verilerden var olacak,veriler ise herkesin bilgisinden.

Kaynak ; www.wikipedia.org

Leave A Comment